Bilindiği üzere ilgi (b) Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği (TAKY) 25.01.2017 tarih ve 29959 sayılı Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup; "Eğitim" başlıklı 23. Maddesi ile, sağlık kuruluşlarında tıbbi atık yönetiminde görevlendirilen/görevlendirilecek tüm personelin, tıbbi atıkların toplanması, taşınması, geçici depolanması ile sterilizasyona tabi tutulması ve bertaraf edilmesi aşamalarında, bu atıkların yarattığı sağlık riskleri ve neden olabilecekleri yaralanma ve hastalıklar ile bir kaza veya yaralanma anında alınacak tedbirleri içeren eğitim programına periyodik olarak tabi tutulması ve bu eğitimin alındığının "Yetki Belgesi" ile belgelenmesi zorunlu tutulmuş, "Yetki Belgesi" başlıklı GEÇİCİ MADDE 5 – "(1) Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce il müdürlüklerince düzenlenmiş Yerel Eğitim Programı Sertifikaları, bu Yönetmeliğin yayımı tarihi itibariyle 5 yıl süreyle 23 üncü maddenin birinci fıkrasında belirtilen Yetki Belgesi yerine geçer." hükmü getirilmişti.
Diğer taraftan Mesleki Yeterlilik Kurumu'nca, Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ 9 Nisan 2021 tarihli ve 31449 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu tebliğ ile sağlık kuruluşlarında tıbbi atıkların toplanması, taşınmasında görev yapan personelin çalışabilmesi için MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu getirilmiş olup; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2021/1 sıra numaralı tebliğinde yer alan "Sağlık Kuruluşları Kaynaklı Tıbbi Atık Toplayıcısı" işini yapan ve MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler Tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra (09.04.2022 tarihinden sonra) çalıştırılamayacaktır.
Bu tebliğe istinaden Bakanlığımızca 18.08.2022 tarih ve 31927 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikle (https://webdosya.csb.gov.tr/db/cygm/icerikler/yon-29959taky-rev2022-0220927130717.pdf) Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliğinin bazı maddelerinde değişikliğe gidilmiş olup; Bu doğrultuda, Yönetmeliğin 4 üncü maddesine yer alan “Yetki Belgesi” tanımı değiştirilerek, “Mesleki Yeterlilik Belgesi” tanımı ilave edilmiştir.
Ayrıca, Yönetmeliğin 5 inci maddesine (3) üncü fıkra eklenmiştir. Buna göre, tıbbi atıkların toplanması, taşınması, geçici depolanması ile sterilizasyona tabi tutulması ve bertaraf süreçlerini kapsayan tıbbi atık yönetiminde görevlendirilen veya görevlendirilmesi öngörülen tüm personel için ilgili alanda MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilmiş olup; Yetki Belgesi zorunluluğu kaldırılmıştır. Tıbbi atıkların yönetiminde görevlendirilen veya görevlendirilmesi öngörülen tüm personelin çalıştığı kurum/kuruluş/işletme tarafından eğitim programına periyodik olarak tabi tutulması gerekmektedir. Bu bağlamda, sağlık kuruluşu çalışanlarınca Yönetmelik değişikliğinden önce edinilmiş Yetki Belgelerinin geçerliliği de sona ermiştir.
Yine Yönetmeliğin "Eğitim" başlıklı 23. maddesinde yapılan değişiklikle; sağlık kuruluşları ve tıbbi atık işleme tesislerinde tıbbi atıkların yönetiminde görevlendirilen veya görevlendirilmesi öngörülen tüm personelin çalıştığı kurum/kuruluş/işletme tarafından eğitim programına periyodik olarak tabi tutulması gerekmekte olup; İl Müdürlüğümüzce sağlık kuruluşlarında yapılacak denetimlerde, ilgili personele yönelik kurum içi periyodik eğitim belgeleri ve MYK Mesleki Yeterlilik Belgelerine bakılacaktır.